
UPHA Chapter 13

Saddle Seat

Horsemanship

And

Tournament Rules

SUGGESTED CLASSES FOR HORSE
SHOWS (in this order)

1. Academy Horsemanship - WTC, Adult
2. Academy Horsemanship - WTC, 14-17
3. Academy Horsemanship - WTC, 13 &

Under
4. Academy Horsemanship - WT, Adult
5. Academy Horsemanship - WT, 14-17
6. Academy Horsemanship - WT, 11-13
7. Academy Horsemanship - WT, 10 & Under

We encourage show management to split
any classes with more than five or six riders
(depending on the number of ribbons
offered) in the interest of safety and so that
in the event that five ribbons are offered and
six riders participate, everyone will receive
a ribbon.

[For tournament shows, age groups may be
divided as necessary and academy plea­sure
classes are encouraged. We encourage
classes be split if there are more than four
riders.]

JUDGING
These classes are to be judged in accordance
with AHSA guidelines for that division. In
Equitation, the rider only is to be judged on
his or her ability. No tests are allowed and
judges are asked to work each class as
quickly as is possible as some horses or
ponies may show in several classes.
Management will need to allow for brief
holds between classes to accommodate rider
changes.

For more information and
UPHA Chapter 13 contacts visit:

www.OhioSaddlebred.com/upha13
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This committee encourages each show to
use the show judge; however, if that is not
possible, the committee will be more than
happy to assist in finding a competent
volunteer judge familiar with this program.

These guidelines have been developed by
the UPHA Chapter 13 Academy
Horsemanship Committee. We urge all
horse shows within our Chapter that offer
Academy classes to follow these
suggestions in the interest of continuity and
fairness to all exhibitors.

TOURNAMENTS
UPHA Chapter 13 will provide ribbons and
insurance for tournaments run by chapter
members following these guidelines.

http://www.OhioSaddlebred.com/upha13


DEFINITIONS

Academy classes are open to riders who
actively participate in bonafide riding
lesson programs (i.e., with an instructor that
teaches more than one student and accepts
remuneration for such) provided they have
not shown in any division at any show, with
the except ion of 4H and Academy/
Tournament Shows, that requires the use of
a flat, English saddle.

Academy Horses or Ponies must earn their
living giving lessons in a bonafide riding
lesson program and may therefore be of any
breed. Stallions are not allowed.

[For Winter Tournament Purposes - Show
Rider Classes are open to riders that do
compete at shows (other than 4H or
Academy/Tournament Shows) and they
may ride their own show horses as these
classes are to provide show ring experience.
However, all riders must also actively
participate in a bonafide riding lesson
program]

GUIDELINES

RIDERS
1. A rider’s age will be determined by

AHSA Rules (December 1st the
previous year).

2. Riders who have cantered at any
show or tournament are not eligible
to compete in walk-trot only classes.

ATTIRE
1 Permitted attire for horse shows

con­sists of jodhpur pants and boots
with a white gentlemen’s type shirt.
A gentlemen’s necktie should be
worn. [For tournament shows a
more casual look is acceptable.
Farm sweatshirts are allowed.]

2 Riding habits are not allowed and
vests are permitted.

3 Protective headgear is permitted;
however derbies or any other type
of hat are not.

4 Girls should wear their hair neatly
styled. Longer hair should be pulled
back from the rider’s face and
secured with an unobtrusive bow,
ribbon or hair clip and should not
obscure back numbers.

5 Leather gloves are optional as are
riding whips.

HORSES
1. Horses shall not be braided although

standard show clipping is
encouraged.

2. An academy rider may show an
academy horse that is owned by his
or her family provided:

• that horse earns its living in a lesson
program

• someone other than a family
member shows that horse as well

3. Horses do not have to be shod or
plated.

EQUIPMENT
1. A flat, English saddle is required.

2. Any bridle is permissible

3. Any type of protective equipment
such as boots or leg wraps are
permissible.

4. Action devices (such as chains or
“stretchies”) are not allowed in
warm-up areas or show rings.


